Skrivgruppen: Krönika

Det är väl ingen mening med mål. Men genom livet ska vi i alla fall – det är ett som är säkert.

Motionsmål till exempel – det slutar alltid med ett misslyckande. Jag höjer målet tills jag inte orkar mer – och då är jag trött. Okey – vägen dit var bra, men vad var det för mening med att aldrig bli nöjd.

Slagsmål – ja, det hände när jag var ung – undviker jag numera. Jag har ersatt det med pennfäktning – dumt namn eftersom det sker med tangentbordet. Här måste jag erkänna att en vinst kan ha en mening för mig men kanske inte för någon annan – egoistiskt.

Visst var det häftigt när Zlatan gjorde mål på bakåtsparken mot England. Det betydde 20 minuter TV-repriser, överdrifter och massor av bilder och expertkommentarer. För mig saknade målet mening, men för dig var kanske underhållningen en del av meningen med livet.

Det mås som löser alla problem – ursäkta att det blev felstavat, men jag fortsätter väl på mås istället för mål. Mås, gås och skata låter så illa att dom inte bör räknas. Nåja, kanske för 300-klubbsornitologerna. Men för mig som finner en mening med att lyssna och räkna vackra fågelläten borde inte måsar, gäss och skator räknas. Det finns andra vars sång borde räknas som fem. Då skulle också jag kunna komma upp i 300.

Giftermål! Här har vi kanske ett mål med mening. Men nu verkar det gå lika bra ändå. Det hade mina förfäder haft svårt att förstå (ursäkta rimmet)..

Målkonflikt är jag van vid. Den uppstår ofta mellan fakta, känslor och populism. Om trädet i parken ska sparas beror på våra mål och kan leda till konflikt. Det är ingen mening med att försöka avgöra vem som har rätt. Låt konflikten avgöras av vår demokrati. Men när den styrs av populism istället för fakta och känslor blir jag fundersam.

Målet om ökad tillväxt kommer att behöva omplanteras. Ständigt ökad ekonomisk tillväxt (BNP) är blaha blaha. Om Jesus (bara som ett exempel) satt in en krona på banken till 3 % ränta och testamenterat den till mig hade jag kunnat köpa jordklotet för 8 kronor kilot. Jorden är visserligen ovärderlig men av ett billigare material. Andra värden kan däremot öka även på lång sikt. Det rätta tänket kring tillväxt är för mig långsiktigt och bör kopplas till meningen med livet.

Det farligaste mil som finns är – äsch felstavat igen, så jag får väl fortsätta på mil istället för mål. Att det är precis 1000 mil mellan ekvatorn och polerna är väl häftigt. Tänk vad dom kunde bestämma förr. Synd att dom inte bestämde att alla skulle vara vänner och lika kloka – inga konflikter och ingen negativ kritik mot min krönika. Men vad skulle meningen med det vara?

Ett mål ska vara mätbart sägs det. Okey – mät antal, tid och utgiftstak, men jag kan inte se nån mening med att mäta visdom, lycka, skönhet och god smak även om det är mål för många.

Ett mål mat kan väl ändå inte vara fel. Tyvärr, det är alltid fel. Det kan innehålla socker, salt, färgämnen, hästkött, gluten eller fler kalorier än vad jag gör av med, eller ännu värre – sulfmetadrylexproxaler. Men jag ser ändå en mening med att äta.

Orimliga mål är förstås destruktiva, delmål ofullständiga, klagomål tråkiga, tungomål ofta obegripliga, resmål förstör klimatet – så visst finns det många mål som saknar mening.

Men något l måste det väl finnas som är alltigenom gott! Ja, många. För mig handlar det om att bli nöjd och då måste jag välja mina mål. Bäst är dom som jag skapar alldeles själv. Som till exempel mitt egoistiska mål att förbättra min krönika om mål och mening.

-Anders

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s