Malick Jagne!

Minns ni att jag skrev att det var konserter med afrikansk musik på Arenan för några veckor sedan? Idag har jag pratat lite med mannen bakom det hela: Malick Jagne.

Malick är musiker, mer specifikt så är han slagverkare, och han skriver även berättelser för barn. Han har bland annat skrivit ”De heliga fåglarna”, som han har spelat upp som musikföreställning tillsammans med Malin Wiklund. Tillsammans med Skapande skola har han besökt alla sjätteklassare i Falu Kommun och hållit lektioner med dem, eleverna har fått lära sig att arbeta rytmiskt med kroppen och de har även fått prova på att spela olika sorts trummor. Efter dessa lektioner bjöd Malick och hans vänner in till konsert på Arenan. Där fick eleverna lyssna på musik med rötter i Afrika, där spännande instrument som balafon, kora, djembe och andra afrikanska trummor presenterades.

malick2

Vill ni veta mer om Malick kan ni besöka hans hemsida: www.yayou.se

Malick kommer från Gambia, han har bott i Danmark i fjorton år men är sedan 2008 bosatt i Falun med sin familj. Just nu åker han, tillsammans med sin bror, runt på olika skolor i Dalarna för att hålla lektioner med eleverna. Eleverna får lära sig att trumma och hur man slår, de får bygga sina egna trummor, och sång och musik blandas med traditionellt afrikanskt historieberättande. Detta är ett samarbete med Musik i Dalarna och pågår under tre veckors tid. Malick och hans bror åker runt under namnet ”Jagne brothers”, de kallar undervisningen för ” Workshop Joko”, och ordet ”Joko” betyder ”samhörighet”. Efter dessa veckor med turnerande i Dalarna ska Malick ta ledigt ett tag för att vila upp sig och umgås med sin familj.

Malick har ett mål, och det är att fler kulturer ska bli synliga och att kommunen ska våga satsa mer på mångkultur. Han menar att Falun nu är en mångkulturell stad och därför borde Falu kommun och de som har hand om kulturaktiviteter våga satsa dels på Malick och det han gör, men dels på andra utlänningar som vill visa upp vad de kan. Malick säger själv att han älskar svensk kultur på många vis, men att han gärna vill se den blandad med sin egen kultur – och även andras kulturer.

Det bor många familjer från andra länder i Falun, och det finns många barnfamiljer där någon av föräldrarna är invandrare. Alla har inte möjligheten att resa med sina barn till andra länder för att visa och lära dem om kulturlivet. Det är därför extra viktigt, tycker Malick, att människor med erfarenhet från andra kulturer ska få chansen att anordna kulturarrangemang, att skapa mötesplatser – det är något som är intressant och lärorikt för alla, oavsett varifrån man kommer. Våga satsa!

Annonser

2 thoughts on “Malick Jagne!

  1. Ping: JOKO – mångkulturellt center | arenanfalun

  2. Ping: Malick Jagne! MALICK JAGNE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s